23 Nisan 2021 Cuma
Kimden: AYÇA AKKAYAN YILDIRIM
Tarih : 23 Nisan 2021
Kime : Genç Hukukçu
Konu : “GENÇ HUKUKÇUYA e-POSTALAR” BİR YAŞINDA: TEŞEKKÜR VE DEĞERLENDİRME

“Genç Hukukçuya e-Postalar” Projesi Birinci Yıl Dönümü Mesajı

 

Genç hukukçuların gerekli mesleki vasıfları kazanma ve iş hayatına geçiş süreçlerini bilinçli, planlı ve mümkün olduğunca pürüzsüz yaşayabilmelerine katkı sağlamak, temel hukuk eğitimi ve uygulama arasındaki boşluğun güncel gelişme ve ihtiyaçları gözeterek doldurulmasına katkıda bulunmak ve bu bağlamda genç meslektaşlarla diyalog kurmak ana amaçlarıyla hayata geçirmiş olduğum “Genç Hukukçuya e-Postalar Projesi bugün bir yaşında.

Hayatın herkes için tüm yoğunluğu ile akmaya devam ettiği, aynı zamanda da Pandemi sebebiyle katlanarak boyut değiştiren zorlukların hepimizi etkilediği bu 52 haftalık süreçte 70 paylaşım ve 33 değerli konuk sizlerle buluştu.

Paylaşımların günden güne daha fazla Genç Hukukçuya ulaştığını takip etmenin, sevgili eski öğrencilerim şimdiki değerli meslektaşlarımla tekrar bağlantı kurmanın, birçok genç hukukçu ve hukuk öğrencisiyle tanışma fırsatı bulmanın büyük bir mutluluk ve motivasyon kaynağı olduğunu ifade etmek isterim.

Değerli zamanınızı ayırıp paylaşımları takip ettiğiniz, benimle bağlantıya geçerek değerlendirmelerinizi, soru ve sorularınızı ilettiğiniz ve projeye destek verdiğiniz için içtenlikle teşekkür ediyorum.

Paylaşımların hedeflediği faydayı sağlayabildiğini umuyorum.

Değerlendirme ve yorumların, umuma açık olarak yorum yazmak yerine daha çok şahsen bağlantı kurularak iletilmesi tercih ediliyor. Bu tarzın, ders verdiğim dönemdeki iletişimlerimde de gözlemlediğim bir davranış kalıbı olduğunu söyleyebilirim. Bu davranış kalıbının altında yatan sebepleri anlıyorum. Bazı dönemlerde kısa gecikmelerle de olsa, bana ulaşan hemen herkese geri dönmeye, sorularını elimden geldiğince cevaplamaya çalıştım. İçeriklere yön vermeleri bakımından da geri bildirimleriniz için teşekkür ederim.

BİLİYORSUNUZ DEĞİL Mİ? YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

Önümdeki seçenekler neler? Bunlar için nasıl hazırlık yapabilirim? Doğru kararları nasıl verebilirim?… gibi ucu açık sorularla meşgul olduğunuzu, aynı zamanda da kendi mesleki değerlerinizi yapılandırmaya çalıştığınızı biliyorum. Bu süreçte zamanınızı mümkün olduğunca etkin kullanabilmeniz çok önemli. Zira zaman hızla akıp gidiyor. Farkındalığınızı ne kadar erken geliştirir, donanım planınızı ne kadar erken yapabilirseniz mesleki yarışta o kadar fark yaratırsınız.

Bu akışta, gözlemleme, bilgilenme, kendinizi (mümkün olduğunca objektif olarak) tanıma, planlama ve harekete geçme aşamaları arasında senkronizasyonu da sağlamanız gerekiyor. İşin enteresanı bu süreçten geçen herkes kendisi dışındaki tüm akranlarının yolunu bulduğunu, ne yapacağını ya da yapması gerektiğini bildiğini düşünüyor. Bir de bu ruhsal durum altında eziliyor. Halbuki gerçek, aşağı yukarı her dönemde tüm Genç Hukukçular için aynı: herkes bocalıyor, aklında benzer acabaları taşıyor. O halde lütfen unutmayınız: YÜRÜDÜĞÜNÜZ YOLDA YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

BU SÜREÇTE YANINIZDA OLMAYI AMAÇLAYAN “GENÇ HUKUKÇUYA e-POSTALAR” PROJESİ’NDEKİ PAYLAŞIMLARI ve ONLARDAN YARARLANMA YÖNTEMİNİ PROJENİN BİRİNCİ YAŞINDA BİR KEZ DAHA DEĞERLENDİRELİM

Mesleki planlama ve karar alma süreçlerini daha verimli yönetebilmeleri bakımından Genç Hukukçuya nasıl destek olunabilir? sorusuna cevap arayan bu projedeki paylaşımları, temelde üç farklı amaca hizmet etmek üzere yapılandırıyorum:

  • Genç Hukukçu’nun ufkunu genişletmek üzere, hukuk arenasında neler olup bittiğini, gelişmeleri, yeni yaklaşımları, ve farklılıkları ele alarak Genç Hukukçuya hem ulusal hem de uluslararası boyutta yeni pencereler açmayı amaçlayan paylaşımlar.
  • Spesifik mesleki vasıflara odaklanan, Genç Hukukçuya ayna tutarak onu kendini değerlendirmeye, güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmeye ve mesleki gelişim planı yapmaya yöneltmeyi amaçlayan paylaşımlar.
  • Belirli bir alanda/konuda neyin, nasıl yapılabileceğine odaklanarak Genç Hukukçuya belirli alanda/konuda ışık tutarak yönlendirme yapmayı amaçlayan paylaşımlar.

 

Bazı paylaşımlar bu amaçlardan sadece bir tanesine hizmet ederken, bazıları iki ya da üç amaca birden hizmet edebiliyor.

Mevcut ve gelecekteki paylaşımları bu bakış açısıyla ele almanızı; içerik, size yeni bir pencere mi açıyor, ayna mı tutuyor, yoksa belirli bir yolu ya da konuyu mu aydınlatıyor sorgulaması yaparak değerlendirmenizi öneririm.

Aslında bu, mesleki ya da kişisel gelişiminize hizmet edebileceğini düşündüğünüz her tür kaynaktan ve mentor desteğinden yararlanmada katkı sağlayabilecek bakış açısı.

Kendi özelinizde değerlendirme ve planlama yap(a)mıyorsanız, sadece yenilikleri takip etmek, farklı tecrübeleri dinlemek, dengeli bir yapı kurmanız için yeterli olmaz. Zira gelişebilmek için öz değerlendirme yapabilmek son derece önemlidir.

Yukarıda sözünü ettiğim sorgulama yöntemini uygulayarak, eğitim hayatından iş hayatına geçiş sürecinizi pürüzsüzleştirebilecek gözlem-bilgilenme-kendini tanıma-planlama ve harekete geçme aşamaları arasındaki senkronizasyonu sağlayabileceğinizi ve bu anlamda “Genç Hukukçuya e-Postalar” Projesi ile hedeflenen faydanın da en üst düzeye taşınabileceğini düşünüyorum.

Mesleki gelişme hevesiniz ve yaratıcı planlama yetiniz daim olsun…

2 Yorum

  1. Unal Kuzgun dedi ki:

    Yaşım 75.65 yaşında emekli olduktan sonra 2 yıllık ön lissns hukuk okudum(Anadolu Üniv.Açık Öğretim Adalet Meslek Y.O.)
    Meslek kuruluşum Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneğinin Sağlık Hukuku Kurulunun başkanlığını yapıyorum.
    Yaş olarak değil ama mezuniyet olarak hukuk için genç sayılırım. E-postalardan yararlanmak istiyorum.

  2. Nevin Can dedi ki:

    Yaş olarak genç sayılmam ama ruh olarak hep genç bir hukukçu olarak kalacağım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.