8 Mart 2022 Salı
Kimden: MUSTAFA MERT DİCLE
Tarih : 8 Mart 2022
Kime : Genç Hukukçu
Konu : YASAL STAJ SENESİNDE VE RUHSAT ALMANIN AKABİNDE FARK YARATABİLMEYE İLİŞKİN STRATEJİK TAVSİYELER

Hukuk fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerine fark yaratmaya yönelik tavsiyeler içeren 12 Mayıs 2020 tarihli paylaşımım ve hukuk fakültesi 3. ve 4. sınıf öğrencilerine fark yaratmaya yönelik tavsiyeler içeren 22 Ekim 2020 tarihli paylaşımımın ardından bu kez de serinin son paylaşımı olan ve yasal staj senesinde ve akabinde genç bir meslektaş olarak ruhsatını aldıktan sonra fark yaratabilmen adına izleyebileceğin stratejiler üzerine önerilerimi içeren ve bunu özellikle Türkiye odaklı tahkim kariyeri gelişimi perspektifinden ele alan bu e-postayı kaleme alıyorum.

 

NEREDE DURDUĞUNU TESPİT EDEBİLMEK ÖNEMLİ

Eğer ilk iki paylaşımımda sıraladığım tavsiyeleri dikkate aldın ve kendini bu yönlerden hazırladın ise zaten avantajlı bir şekilde yola çıkmak üzeresindir. Hatta bu e-postayı alacağın tarih itibariyle belki de kendi hedeflerin için uygun bir iş teklifi dahi almışsındır. Eğer durum böyleyse gerçekten de yorucu bir maratonun ardından kendini biraz ödüllendirebilirsin. Nitekim iş hayatına bir kez girdikten sonra bir daha bu fırsatı kolay kolay yakalayamayabilirsin. Öte yandan eğer yol haritası anlamında henüz tamamlayamadığın kısımlar var ise öncelikle bir an evvel bu kısımlara eğilerek başta hukuk İngilizcesi olmak üzere temelini her açıdan sağlamlaştırmanı tavsiye ederim.

 

YASAL STAJ AŞAMASI

Yasal staj senesi hiçbir meslektaş için kolay geçmemiştir herhalde. Zira, hayatın boyunca alışık olduğun öğrenci düzeninden bir anda iş dünyasına atılmış bulunuyorsun. Daha meslek hayatımın ilk gününde, kıdemli avukatımın benden hakem kararının iptali konulu bir davada cevap dilekçesine katkı vermemi isteyen mailini aldığımda içten içe “nasıl yani şimdi dilekçenin bir bölümünü ben mi yazacağım” şeklinde hayatın gerçekleri ile yüzleşmiştim. Hayatın gerçekleri bununla da sınırlı kalmıyor. Sürekli bir adliye imza kovalamacası, değişim günleri hakimleri yerinde bulma telaşı, mesai saatleri ile çakışan Staj Eğitim Merkezi eğitimleri, yetmezmiş gibi kurgusal dava çalışması ve muvafakatname/yetki belgesi karmaşası ile henüz dosyalarının belli olmaması sebebiyle her an herhangi bir projeden gelebilecek iş belirsizlikleri içerisinde zor bir sene seni bekliyor.

Yanı sıra, güzel haberlerim de var. Yıllar geçtikçe ve kendini ispat ettikçe meslek hayatın git gide rayına oturacak ve kariyerini istediğin yönde şekillendirebileceksin. Ancak bu rahatlığa kavuşabilmek için sana staj seneni çok iyi değerlendirmeni öneririm. Bu kapsamda içinde bulunduğun ofiste ne kadar fazla sayıda üstat ile çalışırsan ve ne kadar farklı çeşitte iş görürsen senin için kar olacaktır. Bu noktada ne kadar hevesli olduğunu ve ilgi alanlarını üstlerine aktararak özellikle de tahkime olan ilgini belirterek bu doğrultuda ekstra iş istemen de önemli.

Bununla birlikte günceli yakalamak adına mutlaka her sabah ilk iş Resmi Gazete’yi incelemeni, ilgi alanlarına ve yine tahkime yönelik güncel Yargıtay kararları ile hukuki yayınları takip etmeni de öneririm. Ayrıca, ilgi alanların üzerine eğitim, konferans ve çeşitli programları da staj senende takip ederek kendine yatırım yapabilirsin. Bunu yaparken odak noktana, özellikle kariyer gelişimini hedeflediğin tahkim alanını koymanı öneririm. Özellikle bu dönemde eğer üyesi değilsen çeşitli kurumsal tahkim merkezlerinin genç uygulamacılara yönelik platformlarına üye olmanı ve düzenlenen etkinlikleri takip ederek aktif katılım göstermeni tavsiye ederim. Keza ben yasal staj senemde Paris’te gerçekleşen ICC Summer Course on International Commercial Arbitration’a katılarak hem bilgi birikimimi hem de network’ümü geliştirme fırsatını yakalamıştım.

 

MESLEĞİN İLK YILLARI

Aramıza hoş geldin! Yemim törenimin yapıldığı gün ilk kez üzerime geçirdiğim cübbem ile İstiklal Caddesi’ni dolaşmaya kalkıştığımı düşünürsek, bu aşamaya kadar gelen senin de ruhsatını almış genç ve hevesli bir meslektaş olduğunu gözlerinden okuyabiliyorum. Yine bu aşamada artık tereddütlerini gidermiş ve kariyerini tahkim alanı üzerine inşa etmeye karar vermiş olduğunu da görüyorum.

Öncelikle naçizane olarak şunu belirtmek isterim ki, her zaman tahkim alanında çalışmaların bulunsa da asla tek başına tahkime odaklanma derim. Nitekim, en nihayetinde tahkim de bir yargılama usulüdür. Dolasıyla, burada başarılı olmak için öncelikle dilekçe yazımı, duruşma performansı, hukuki nosyon ve hukuk İngilizcesi alanlarında gelişimine yatırım yapman elzem noktalar.

Yanı sıra artık avukat yetkileri ile donatılmış bir genç meslektaş olarak sana ofisindeki tahkim projelerinde fiilen yer almanı, ilgili tüm dokümantasyona çok iyi çalışmanı ve eğer mümkün ise üstatlarının yanında, onlarla birlikte, izlemek için dahi olsa duruşmalara iştirak etmeni öneririm. Ayrıca eğer çalıştığın ofiste meslek büyüklerinden hakemlik yapanlar var ise hakem yardımcılığı rolünü üstlenerek uyuşmazlığın ve usulün içerisine daha da derinlemesine girmeni öneririm.

Son olarak her zaman insan ilişkilerini iyi tutmanı ve elinden geleni yapıp kendini çok da fazla yıpratmamanı öneririm. Sen değerlisin! Bol şans ve her daim yolun açık olsun meslektaşım!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.