22 Ekim 2020 Perşembe
Kimden: MUSTAFA MERT DİCLE
Tarih : 22 Ekim 2020
Kime : Genç Hukukçu
Konu : FARK YARATMAK İSTEYEN HUKUK FAKÜLTESİ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER

TEKRAR MERHABA!

Hukuk fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerine fark yaratmaya yönelik tavsiyeler içeren 12 Mayıs 2020 tarihli paylaşımımın ardından bu kez de hukuk fakültesi 3. veya 4. sınıf öğrencisi olan senin takip edebileceğin yol ve stajlarında izleyebileceğin stratejiler üzerine önerilerimi içeren bu e-postayı kaleme alıyorum.

OLMAZSA OLMAZLARI HATIRLAYALIM

Eğer geldiğin noktada özellikle uluslararası mesleki faaliyetlerde de bulunan bir avukat olmayı düşünüyorsan serinin ilk yazısında da belirttiğim üzere senin için fark yaratmak adına olmazsa olmazlar sağlam bir hukuk nosyonu yanı sıra hukuk İngilizcesi yönünden tam hakimiyet ve bol bol ders dışı aktivite idi. Ek olarak yazılı iletişim becerilerinin de şimdiden üzerine eğilmen senin için artı olacaktır. Şu aşamada bu alanlarda ne ölçüde başarılı olduğun ileride çalışmak istediğin hukuk bürosundan staj ve iş teklifi alman noktasında da belirleyici olacaktır.

Maalesef içinde bulunduğumuz pandemi dönemi yüz yüze ders ortamına olanak tanımadığı gibi bu durumun belki de seni etkileyen en önemli kısımlarını üniversite hayatı, kulüpler ve ders dışı akademik etkinlikler bakımından meydana gelen değişiklikler teşkil etmektedir.

Ancak her türlü öngörülemeyen durum karşısında olduğu gibi pandemi karşısında da esnek olmayı başarmalı ve alternatiflerini değerlendirmelisin. Bu kapsamda, şu sıralarda sayıları gittikçe artmakta olan online konferans ve eğitimlere katılabilir ve özellikle çeşitli video konferans platformları üzerinden yapılan etkinliklerde konuşmacılar ve diğer katılımcılar ile iletişime geçerek bağlantılarını geliştirebilirsin. Öte yandan pek çok üniversite kulübünün faaliyetlerine online ortamda devam ettiğini de gözeterek sen de üyesi olduğun kulüplerin etkinliklerini takip edebilir veya yönetiminde olduğun kulüpler bakımından faaliyetlerinizi online ortama en uygun ne şekilde taşıyabileceğinizi arkadaşlarınla birlikte değerlendirebilirsin. Ayrıca çeşitli moot court yarışmalarının da online olarak devam ettiğini göz ardı etmemen lazım.

Son olarak, yüz yüze eğitimin yapılamaması sebebiyle ulaşım için harcayacağın zamanı hiçbir zaman vaktinin olmadığını ileri sürerek ötelediğin kitap okuma veya İngilizce seviyeni geliştirecek aktivitelerde bulunma yolunu seçerek değerlendirebilirsin. Zira, yapmak istedikten sonra seçenek her zaman vardır.

KENDİN İÇİN İDEAL HUKUK BÜROSUNU BULMAK

Bu noktada ise senin için ideal hukuk bürosunu nasıl tespit edebiliriz bu konunun üzerine eğilmemiz lazım. Öncelikle bu seçimi yapabilmek için kendini tanıman lazım. Kendini tanıma sürecin ise; “Uzun çalışma saatlerine uyum sağlayabilir misin? Çalışacağın ofisteki insanların yaklaşımları senin için ne kadar önemli? Kafandaki maaş aralığı nasıl? Dava avukatlığı mı yoksa danışmanlık mı yapmak istiyorsun?” vb. sorulara vereceğin yanıtlara göre şekillenebilecektir.

Henüz 3. sınıftaysan ve yukarıdaki sorulara net cevaplar veremiyorsan senin için en doğru yol birbirinden farklı faaliyet alanları ve tarzları olan hukuk bürolarında yaz stajı yapmak olacaktır. Bu aşamada başvuru yaparken yabancı bağlantıları bulunan ofisler ile yerel ofisleri, çalışan sayısı bakımından 50’nin üzerinde avukatı bünyesinde barındıran ofisler ile 10-15 ve daha az sayıda avukatı bulunan ofisleri ve şahsi ilgi alanını da dikkate alarak tahkim alanında ağırlıklı çalışan veya gayrimenkul hukuku alanında başarılı olan ofisler gibi çeşitli hukuk bürolarını deneyip yukarıdaki sorulara daha net cevaplar bulmaya çalışabilir ve akabinde de yasal staj başvurunu bu doğrultuda gerçekleştirebilirsin. Özellikle pek çok hukuk bürosunun yaz stajında kendini gösteren başarılı adayları yasal staj için de mülakata davet ettiğini düşünerek yaz stajlarını, staj yaptığın ofisin ortakları ve kıdemli avukatlarına kendini tanıtmak açısından eşsiz bir fırsat olarak da görebilirsin.

Öte yandan halihazırda 4. sınıfta isen zaten bu konularda biraz daha bilinçli ve kararlı olduğunu tahmin ediyorum. Ancak hâlâ tereddütlerin var ise bunları gidermek açısından en faydalı yol ilgili ofislerde çalışan arkadaşlarına kafana takılan hususları sormaktır. Ayrıca her bir hukuk bürosu bakımından işe alım süreçleri farklı aşamaları içermekte ve farklı zaman çizelgelerinde ilerlemekte olduğundan başvurmayı hedeflediğin ofislerin internet siteleri üzerinden başvuru sürelerini ve tarzlarını takip etmeni ve başvurunu gönderdikten sonra da başvurunun değerlendirmeye alındığından emin olmak için mutlaka ofisin insan kaynakları bölümü ile görüşmeni öneririm.

BAŞVURU VE MÜLAKAT AŞAMALARINA HAZIRLANMAK

Staj tecrübelerini, eğitim hayatını, bildiğin yabancı diller ile seviyelerini, liderlik vasfını gösterdiğin faaliyetleri, yer aldığın yarışmalarda kazandığın ödülleri, üyesi olduğun dernek ve kulüpler ile katıldığın ders dışı aktiviteleri ve son olarak kendinle ilgili kişisel bilgileri içeren sade ve okuyanın kafasını karıştırmayacak şekilde düzenlenmiş bir özgeçmiş hazırlamak ile işe başlayabilirsin. Özgeçmiş hazırlarken mesleki faaliyetlerini etkileyecek güçlü yönlerini ve özelliklerini ortaya koyarak özgeçmişini kişiselleştirebilir ve bu gözle son eklemelerini yaparak nihai haline getirebilirsin. Hazırlamış olduğun özgeçmiş ile belirlediğin hukuk bürolarına başvurduktan sonra ise mülakat süreçlerine hazırlanman gerekiyor.

Mülakatlara hazırlanırken başvurduğun hukuk bürosunu ve hatta eğer sana bilgi verildiyse seninle görüşecek kişileri önceden araştırmanı öneririm. Mülakata kendini içinde iyi hissettiğin abartılı olmayan, sade ama mesleğe yakışır bir şekilde giyinerek gitmeyi ihmal etme. Yanı sıra, mülakat esnasında kendinden emin ancak kibirli gözükmeyen bir profil çizebilmek de önemli. Görüşme sırasında pozitif bir üslupla sorulan sorulara dürüst, gerçekçi, tutarlı ve doğru cevaplar vermen de senin için artı olacaktır. Buradaki en önemli hususlardan birisini de asla panik yapmaman ve belki de o esnada seni denemek için yapılan psikolojik testlere karşı hazırlıklı olman teşkil etmektedir. Yine önceden hazırlamış olduğun ve cevabını merak ettiğin çeşitli sorularını da mülakat yapan kişi bu imkanı tanıdığında sorabilirsin. Bu soruların özellikle senin çalışacağın bölüme ve ilgi duyduğun alanlara yönelik olması faydalı olacaktır. Son olarak mülakat sırasında bahsi açılmayan ancak seni diğer adaylardan farklı kılan hususlardan da sohbetin akışı içerisinde uygun bir dil ile bahsedebilirsin.

Ayrıca ofislerin senden referans göstermeni isteyeceğini ve gösterdiğin referanslara telefon ya da e-posta yoluyla ulaşıp referanslarından senin akademik ve kişisel özelliklerine ilişkin görüş ve değerlendirmelerini talep edeceğini göz önünde bulundurarak, vereceğin referansları da çok iyi seçmelisin. Bu kişiler hem sözlerine itibar edilen ve alanlarında saygınlığı olan kişiler olmalı hem de seni yakından tanımalı ki başvurduğun hukuk bürosunun senin hakkında soracağı sorulara içtenlikle yanıt verebilsinler. Örneğin benim başvuru sürecimde referanslarımdan biri olan kıymetli hocam Ayça Akkayan Yıldırım’ın, hem bulunduğu konum hem de İÜHF’de öğrencilik yıllarımda gönüllü çalışma gruplarına katılmış olmam ve kurucu başkanlığını yaptığım kulübüm DRC’nin eğitimleri sırasında hocam ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde beni yakından tanıması sebepleriyle benim için çok doğru bir referans olduğunu söyleyebilirim. Sen de birlikte çalıştığın hocalarından veya önceki yaz stajlarında bağlantı kurduğun, seni tanıyan avukatlardan sana referans olmalarını isteyebilir ve bu sayede şansını artırabilirsin.

KARAR AŞAMASI

Son aşamada ise olumlu dönüş yapan hukuk büroları içerisinden, ilk başta kendini tanıma noktasında sıralamış olduğum sorular kapsamında karakter ve yeterlilik olarak seninle ve mesleki beklentilerinle en iyi örtüşen ofisi mülakatlar sırasında aldığın enerjiyi de gözeterek tespit etmen ve tabi ki okuduğun hukuk fakültesinden başarıyla mezun olman gerekiyor.

Umarım bu yazı da geleceğini ve kariyerini şekillendirmen açısından faydalı olmuştur. Her şey gönlünce olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.