Genç hukukçuların uluslararası lisansüstü programlara karşı artan ilgisi 10 Ocak 2021 tarihli paylaşımımda vurgulamış olduğum üzere, mesleki faaliyetlerini uluslararası arenada da yürütebilme hedeflerinin doğal sonuçlarından. Uluslararası nitelikteki lisansüstü hukuk programlarına ilişkin her tür bilgi akışının günümüzde çok farklı kaynaklardan ve hızlı şekilde sağlanabildiği de bir gerçek. Diğer taraftan ulaşılan bu bilgiler genellikle temel hususlara ilişkin standartlaştırılmış bilgiler.
Kişisel tecrübem çerçevesinde şunu söyleyebilirim: Henüz yolun başındaki bir kişi bakımından kariyer planlamasını yaparken etkili ve yönlendirici olabilecek bilgileri bu standartlaştırılmış yığın içinden seçip kullanabilmek, işin özünü yakalayıp uygulamaya geçirebilmek, hedefleri rafine hale getirebilmek hiç de kolay olmuyor. Eğer sizin şartlarınız özelinde değerlendirme yapabilmenize yardımcı olabilecek bir yönlendirme desteği al(a)mıyorsanız, büyük resmi görerek işin felsefesini kavrayabilmek oldukça güç ve zaman alıcı bir hal alıyor. Enerji ve motivasyon kaybına sebep oluyor. Mesleki gelişim planınıza ilişkin her tür aksama ve gecikmenin de ileriye yönelik sürekli nitelikte etkiler yarattığı tartışmasız.
Bu tespitimden hareket ederek, model olarak kullanılmaları için değil ve ancak genç hukukçulara özel olarak kurgulanmış bir kaynak teşkil etmesi amacıyla “Uluslararası LL.M. Programları” (International LL.M. Programs) serisini planladım. Bu seride, lisansüstü programlar sunan farklı ülkelerdeki hukuk fakültelerinin program direktörleri ve akademik personeliyle İngilizce olarak yapılan söyleşiler yer alıyor. Orijinal dil konuğun yorumunu en iyi şekilde yansıttığı için söyleşileri yapıldıkları dilde sunuyorum. Söyleşilerin gerçekleştirilmesinde Gizem Halis-Kasap ve Defne Kahveci değerli katkılar sağlıyorlar.
Serinin ilk etabını, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç’te yer alan, belirlediğimiz kriterler çerçevesinde seçtiğimiz okullarla/programlarla iletişime geçerek tasarladık. Kanada, Avusturalya ve Yeni Zellanda ile Avrupa’daki farklı ülkelerdeki okullar da dahil edilmek üzere seri gelişerek (ve hatta muhtemelen farklı/karma nitelikteki programları da kapsayacak tarzda şekillenerek) devam edecek.
LL.M. programlarının başvuru sürecini, program düzenleyici ve yöneticilerinden yani yetkili ağızlardan dinlemek ve bilgi edinmeyi sağlayabilmek bu serinin hareket noktasını teşkil ediyor. Ancak bunun arka planında Türk hukukçusunun formasyonu dikkate alınarak, bu grup özelinde okulların web sitelerinde bulunamayabilecek bir takım bilgi ve tespitlerin paylaşılabilmesi fikri yatıyor. Sadece bu programlara kabul edilebilmenin şartları değil, programların felsefesi, nasıl bir formasyon vermeyi amaçladıkları, bu formasyonun Türk hukukçusunun mevcut formasyonuna entegre edilmesi ve bunun etkileri, programın tamamlanması sonrasındaki süreç, programların diğerlerinden “farklı” ne gibi fırsatlar sundukları vb. ayrıntıların yansıtılabilmesi de amaçlanıyor. Ayrıca program yetkililileri ile iletişim kurmanın önemi ve yolları da gösterilmeye çalışılıyor. Belirli sayıda söyleşinin paylaşılmasından sonra uygun aralıklarla, söyleşilerden yansıyanları ortak bir değerlendirme süzgecinden geçirmek de planlarım arasında.
Ancak kendi yolunuzu en iyi kendinizin çizebileceği gerçeğini dikkate alarak esas olan elbette kendi değerlendirme süzgecinizi oluşturabilmeniz.
Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Bunu yaparken, 10 Ocak 2021 tarihli paylaşımımda kullanmış olduğum ve aşağıda tekrar listelediğim soru gruplarını dikkate alarak işe başlayabilirsiniz. Genel nitelikli bir yol haritası olarak nitelendirdiğim bu soru gruplarından, söyleşilerde paylaşılan ayrıntıları ve verilmek istenen mesajı/mesajları değerlendirirken de yararlanmanızı öneririm.
Herhangi bir programa katılmış olmak ya da gerekli donanıma sahip olmadan, yeterli hazırlığı yapmadan katılmak sizi sertifika ya da diploma sahibi yapabilir, ancak mesleğin ve mesleki faaliyetlerin felsefesini ve güncel gereklerini kavrayabilecek boyuta geçebilmek, eğitim sürecine ve geleceğe ilişkin hedefleri rafine hale getirebilmek kolay olmuyor!
“Uluslararası LL.M. Programları” serisini bu perspektiften, asıl hedefinizin mesleki faaliyetlerin felsefesini ve güncel gereklerini kavrayabilecek boyuta geçebilmek olduğunu göz önünde tutarak bir daha değerlendirin. Söyleşileri, belirlenmiş hedeflerinize hizmet edecek modelleri, bir başka ifadeyle izlenmesi gereken yolları anlatan paylaşımlar olarak değil; (gayet doğal olarak) henüz net olmayan hedefleriniz ile bunların önündeki engellerinizi belirlemeye ve hazırlıklarınızı yapmaya çalışırken yolunuza ışık tutabilecek farklı yaklaşımları aktaran kaynaklardan biri olarak kullanmaya çalışın.
1 Yorum
Kıymetli Hocam,
Yurtdışında uluslararası L.L.M yapmak için hazırlanan bir öğrenciniz olarak “Uluslararası L.L.M Programları” serinizden müthiş derecede istifade ettiğimi belirtmek isterim.
Farklı ülkelerdeki farklı hukuk fakültelerinden idari ve akademik personelle Gizem ve Defne Hanım tarafından yapılan ve sizin değerlendirmenizden geçen söyleşiler, adeta kişiselleştirilmiş bir söyleşi deneyimi yaşama fırsatı sunuyor. Zira yazınızda da belirtmiş olduğunuz gibi, anılan idari ve akadademik personele sorulan sorular o kadar iyi bir şekilde ihtiyaca yönelik belirlenmiş ki, -belirtilen L.L.M programlarına başvuru hazırlık aşamasında biri olarak- ben de bu soruyu sormak istiyordum veya bu cevabı merak ediyordum dediğim söyleşileri okumuş oluyoruz.
Açıklamış olduğum nedenlerle; sizin de belirtmiş olduğunuz gibi özenle hazırlanmış olan söyleşileriniz, standartlaşan hukuk fakültesi internet sitesi paylaşımlarına ve yine ihtiyaca cevap vermekten uzak, aynılaşmış söyleşilere çok iyi bir alternatif olmaktadır. Benim gibi yurtdışında uluslararası L.L.M’e başvuru için hazırlık aşamasında olan ya da başvurusunu derleyen ve hatta böyle bir fikri olmayan ancak bu yazılar sayesinde öz farkındalığı artan öğrencileriniz için mevcut paylaşımlarınız çok büyük bir enerji ve motivasyon kaynağı olarak bu zorlu sürece ışık tutmaktadır.
Gizem Hanıma, Defne Hanıma ve size kıymetli vaktinizden fedakarlıkta bulunarak yapmış olduğunuz çalışmalar için çok teşekkür ederim.